Van oudsher waren voetbalshirts vooral bedoeld om de kleuren van een club of land uit te beelden, moest het clublogo erop staan, en moesten de twee ploegen op het veld van elkaar worden onderscheiden door de twee verschillende shirts. In het meest gunstige geval weken die kleuren dan dusdanig veel van elkaar af dat er makkelijk onderscheid kon worden gemaakt tussen de twee ploegen op het veld.

De laatste jaren zijn voetbalshirts echter steeds modieuzer geworden en moeten ze ook steeds minder belasting leggen op de drager van het shirt. Een grote rol daarin speelt het materiaal dat wordt gebruikt tijdens de productie van de shirts. In dit artikel lees je meer over het meest gebruikte materiaal voor voetbalshirts en waarom deze wordt gebruikt.

Voor optimale prestaties

Voetbalshirts moeten prettig zitten zodat de drager tijdens de wedstrijd optimale prestaties kan leveren. Dat betekent in wezen niets anders dan dat de drager niet of nauwelijks moet merken dat die een voetbalshirt draagt en zich zo vrijuit mogelijk moet kunnen bewegen. Tegelijkertijd moet dit gevoel ook worden behouden naarmate de wedstrijd zich vordert en de drager moe begint te worden en meer transpireert. Kledingmerken doen er daarom zoveel mogelijk aan om de voetbalshirts te optimaliseren in het productieproces door middel van de toepassing van bepaalde materialen en technologieën.

Zo min mogelijk belasting

Zo werkt sportmerk Nike met de Dri Fit technologie, doet Puma dat met de Dry Cell technologie, en heeft Adidas weer de eigen Climacool technologie. Het doel van die technologieën is in grote lijnen wel hetzelfde; de spelers die de shirts dragen moeten zo min mogelijk last hebben van hun shirt tijdens de wedstrijd. De technologieën zijn daarmee afgestemd op optimaal gebruik in elke omstandigheid met vooral veel aandacht voor vocht als gevolg van regen of zweet. Hiervoor wordt veelal gewerkt met polyester.

Afstoting van vocht

Polyester is een licht materiaal en geldt als prettig voor de drager. Shirts die van polyester worden gemaakt voelen om diezelfde reden ook glad aan wat een afstotend en glijdend effect heeft. Daarom zijn ze ook goed bestand tegen transpiratie. Dat is tijdens een voetbalwedstrijd uiterst belangrijk, omdat er veel gezweten wordt tijdens de bewegingen. Polyester trekt het vocht weg en duwt deze naar buiten toe. Vanzelfsprekend is dit niet, want een stof als katoen heeft deze eigenschap niet en houdt het vocht juist vast. Polyester is tot slot ook kleurvast en na vele wasbeurten verliest het shirt niet in kwaliteit.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen