Veel mensen denken pas aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering als ze al in een conflict verzeild zijn geraakt op het werk, in het verkeer of met een buurtbewoner. Jammer genoeg is het dan al te laat om je alsnog voor rechtshulp te verzekeren. Om je toch te kunnen helpen, bieden verzekeraars als Univé ook rechtshulp on demand aan. Hierbij ontvang je juridische hulp op maat tegen een vast bedrag. Hoewel dit praktisch klinkt, zijn er toch enkele redenen te noemen om je juridisch te verzekeren. In deze blog benoemen we de 3 belangrijkste.

1. Betaalbaar alternatief voor zelf inschakelen advocaat

Het zelf regelen van rechtshulp kan flink in de papieren lopen. Advocaten – en dan met name specialisten – hanteren namelijk een uurtarief waar je u tegen zegt. Zo zijn bedragen tussen de €200 en €300 niet ongewoon. Wie echter een rechtsbijstandverzekering heeft, kan op juridische hulp rekenen van de verzekeraar. In veel gevallen wordt dit verstrekt door een jurist, soms door een advocaat. 

De premie voor een rechtsbijstandverzekering met weinig modulus bedraagt op jaarbasis zo’n €100 voor alleenstaanden. Heb je een gezin en wil je een meer complete dekking? Houd dan een bedrag van rond de €300 in je achterhoofd. Hoewel dit klinkt als een flinke smak geld, staat de premie niet in verhouding met de kosten voor het inschakelen van een advocaat. Met een verzekering voor rechtsbijstand kun je jezelf dus een hoop geld besparen.

2. Niet zelf hoeven zoeken naar rechtshulp

Geschillen kosten een hoop energie, welke aard het geschil ook heeft. Zoeken naar wie de beste rechtshulp kan bieden is dan ook het laatste waar je nog puf voor hebt. Wie echter een verzekering voor rechtsbijstand heeft afgesloten, krijgt een jurist (of in sommige gevallen een advocaat) toegewezen. Je bent trouwens niet verplicht om hulp van deze persoon te accepteren, een eigen jurist of advocaat in de arm nemen is onder voorwaarden mogelijk. Hier kan wel een eigen risico aan kleven.

3. Dekking op verschillende gebieden voor het hele gezin

Rechtsbijstandverzekeringen zijn af te sluiten op verschillende gebieden. Verzekeraars refereren hier ook wel naar met de term ‘dekkingen’ of ‘modules’. Je hebt veelal de keuze om je te juridisch te verzekeren op het gebied van ‘verkeer & voertuigen’ en ‘consument & wonen’. Ook een combinatie hiervan is mogelijk voor particulieren. Over het algemeen geldt: hoe meer modules, hoe hoger de premie. Ook de grootte van je gezin speelt hierbij een rol. Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is namelijk het hele gezin voor rechtshulp verzekerd. Ook studerende kinderen die op kamers wonen vallen onder de dekking.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen